Killan toimintaa

Entisajan koulu (RNK:n museoluokka)

Myllymäen kilta on järjestänyt useaan kertaan Rauman normaalikoulun perinneluokassa normaalikoulun oppilaille mahdollisuuden tutustua entisajan koulunkäyntiin. Viikon kuluessa perinneluokassa vierailee monia Myllymäen Killan jäseniä, joiden johdolla järjestetyt ”vanhanajan oppitunnit” konkretisoivat oppilaille entisajan koulunkäyntiä mieleenpainuvalla tavalla. Näiden näytetuntien lisäksi kiltalaiset vastailevat oppilaiden esittämiin kysymyksiin ja kertoivat omista koulumuistoistaan. 

 Koululauluillat

Kilta on ollut mukana järjestämässä opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikön kanssa myös kaupunkilaisille suunnattuja koululauluiltoja mm. vuosina 2006, 2009 ja 2011 sekä maakuntalauluiltaa vuonna 2009.

Myllymäen perinneympäristö

Myllymäen mamsellimylly on saanut uudet siipensä ja hohtavan punaisen väripeitteen. Sen sisus on kunnostettu ja osat nimilaatoin uudistettu. Se on edelleen valmiina seuraamaan vanhojen ja uusien sukupolvien kohtaamisia Myllymäellä.

Vaikka ”Myllymme” seisookin Turun yliopiston alueella, ei yliopisto omista sitä, eikä niin muodoin vastaa myöskään sen kunnosta. Kuten Toivo Laurilehto on Jussista maisteriksi -teoksessa todennut (s. 156163), ei myllyn virallisesta omistajasta ole itse asiassa edelleenkään täyttä selvyyttä. Tämä ei kuitenkaan ole ollut esteenä sille, että Rauman kaupunki on voinut ottaa huolehtiakseen Myllymäen myllyn kunnossapidosta. Tälläkin kertaa kaupunki ryhtyi asianmukaisiin toimenpiteisiin pian sen jälkeen kun Myllymäen Kilta oli tuonut asian viranomaisten tietoon. Varsinaisesta kunnostustyöstä, häntäpuun uusimisesta sekä lahonneiden siipien ja myllyn muiden huonokuntoisten osien korjaamisesta huolehtii Rauman kaupungin tekninen virasto yhdessä Rauman ammatti-instituutin kanssa.

Stipendit

Killan hallitus jakaa vuosittain yhden tai kaksi stipendiä. Stipendit jaetaan valmistuvien juhlassa toukokuussa. Stipendit myönnetään opiskelijoille jotka ovat jollakin tapaa edistäneet raumalaista opettajankoulutusta tai raumalaisen opettajankoulutuksen historian tutkimusta.

Stipendinä on jaettu rahaa sekä Killan julkaisuja

Vuosijuhlat

Opiskelijayhdistys Opekas, opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikkö ja Myllymäen Kilta ovat viime vuosina huolehtineet laitoksemme keväisen vuosijuhlan järjestelyistä yhteistyössä, joskin päävastuu tapahtumasta on ollut opiskelijoilla. Tähän - huhtikuun lopussa järjestettävään - juhlaan saavat kutsun myös kaikki Kiltamme jäsenet. Juhlallisuuksiin kuuluu perinteisesti kulkue sankarihaudoille, jumalanpalvelus sekä arvokas iltatilaisuus.

Takaisin alkuun